Kolonihaver
Electronix

Overpriser på kolonihaver - pas på! (ForumAdvokater - 24. februar 2006)
Kolonihaveforbundet træder ind i de verserende retssager. Jeg har imidlertid fået både byrettens og landsrettens afgørelse om at Kolonihaveforbundet ikke må indtræde i sagerne,
hvis der protesteres. Det er væsentligt for hele det overordnede spørgsmål at vide, at landsretten altså har fastslået, at sagerne ikke har den principielle karakter, som Kolonihaveforbundet hævder. Der er søgt om tilladelse til at få prøvet afgørelsen ved Højesteret, men dette er ikke afklaret. Jeg opfordrer derfor til, at der altid protesteres mod Kolonihaveforbundets ønske om at blande sig i en retssag mellem to private parter.

Det er mit synspunkt, at en aftale mellem to medlemmer i en haveforening – forudsat vedtægterne ikke har en klar regel om det modsatte, se foran – er en gyldig privatretlig aftale, der omhandler omsætning af fast ejendom og der er fuldstændig aftalefrihed på området, hævder jeg.

Dom: Forbund må sætte kolonihave-pris (TV2 Finans - 8. september 2006: 14:19)
Kolonihaveejere må ikke længere selv sætte prisen på deres haver, når de sælger. Det slog Østre Landsret fast fredag.

 

Retssagerne vedrørende overpriser (Kolonihave Forbundet - 8. september 2006)

Køberne fik fuldt medhold i alle tre Østre Landsretsdomme. Her følger de tre dommes begrundelse og resultat:

AH Kildegården

Hf højvænge

Hf Ishøj Søndergård

 

Seneste nyt i kolonihavesagerne (ForumAdvokater 22. september 2006)

En sag er den 22. september 2006 anket til Højesteret. Jeg har samtidig på vegne de dømte i de to andre sager søgt Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at anke.

...

Hertil kommer det rent retspolitiske. Går man frem denne vej, kommer man ad bagvejen (ved hjælp af Aftalelovens § 36) til at indføre den lov, som politikerne har indført for andelsboligforeninger, men som de jo notorisk ikke har villet indføre for kolonihavehuse. Hvor er det retspolitiske belæg for en sådan retsvirkning i en samfundsøkonomi, der i øvrigt hviler på de ekstreme priser, der i disse år indvendes på netop salg af fast ejendom. Urimeligheden heri forstærkes ved at der dog i andelsboligforeningsloven er skrappe oplysningskrav om prisberegningen og en meget kort forældelsesfrist (6 måneder).

Højesteret behandler kolonihavesagen 3. september 2007

Datoen for Højesterets behandling er nu fastlagt til den 3. september 2007 kl. 09.00, hvor sagen behandles af syv dommere i Højesteret. Højesterets afgørelse vil formentlig foreligger relativt kort tid efter domsforhandlingen, det vil sige i løbet af september 2007.